Společnost

Kam se naše společnost vyvíjí

Není žádným tajemstvím, že společnost se neustále vyvíjí, podobně jako živý organismus. Koneckonců, stačí se jen podívat, jaké byly běžné společenské normy ještě před stem či dvěma sty lety, a jaké jsou dnes. A čím dále do historie půjdeme, tím budou ony rozdíly větší. Ovšem to, že vývoj existuje, neznamená, že je s ním každý spokojený. Tak tomu není ani zdaleka. A ještě větší počet lidí hledí na současný vývoj s obavami a přemýšlí, kam jako společnost vlastně míříme. Jaké jsou současné světové trendy? Je totiž sice pravdou, že na Zemi existuje mnoho nejrůznějších kultur, avšak vývoj v nich všech je podobný. Lze tedy bez jakýchkoliv problémů hovořit o celosvětových trendech. Některé země je sice přijímají rychleji než jiné, avšak najdeme je všude. Jaké však jsou ty současné?

 

písmena LGBT

 

V první řadě sledujeme stále větší vzestup práv nejrůznějších menšin, které byly až doposud ignorovány či dokonce ostrakizovány či dokonce perzekuovány. Příkladem může být LGBTQ+ komunita, která získává stále více práv. Například ještě před dvaceti lety by se o registrovaném partnerství nikomu ani nesnilo.

 

Dalším trendem, který lze pozorovat, je stále větší odsuzování násilí jak na zvířatech, tak na dětech. Není tomu tak dávno, co bylo běžné, že majitel za neposlušnost svého psa zbil, případně dítě, pokud něco provedlo, dostalo na zadek, a to klidně i na veřejnosti. Dnes se takové jednání setkává s odmítavou reakcí okolí a případný rodič či majitel bude v jejich očích označen za tyrana.

 

rovnoprávnost mužů a žen

 

S tím souvisí například i vzestup veganismu. V obchodech, restauracích i rychlém občerstvení vidíme stále větší výběr vegetariánských a veganských možností. A je jasné, že se dobře prodávají, neboť jich je stále více.

 

Je tento vývoj směre tolerantnější, dalo by se říci „měkčí“ společnosti skutečně tak dobrý? To ukáže jen čas. Avšak nesmíme zapomínat, že podobné hlasy, které jsou proti tomu, se ozývaly například i proti volebnímu právu žen. Zda i v současnosti bude slaven podobný úspěch je však ještě hudbou budoucnosti.

Podobné příspěvky